AXI HR experience day
03/07/2023

Teamcoaches bij AXI stimuleren persoonlijke ontwikkeling

Bij AXI vinden we persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat onze medewerkers met hun vragen omtrent talentontwikkeling steeds terecht kunnen bij hun leidinggevende. Om onze leidinggevenden op hun beurt te ondersteunen, voorziet het HR-team de nodige begeleiding en inspiratiesessies. Zo kunnen leidinggevenden op de juiste manier hun team coachen en groeien ze zelf in hun rol.

 

 

AXI HR Experience Day

 

Jaarlijks wordt de AXI HR Experience Day georganiseerd, een dag vol activiteiten waar een inspirational speaker alle teamchoaches en managers informeert over nieuwe HR-trends en interessante HR-thema’s.

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap

 

Vorige editie ging door onder leiding van Remco Claassen, een energieke performer die zich richt op de ontwikkeling van talenten. Hij had het in een van zijn eerste speeches over Stephen Covey’s 7 eigenschappen van effectief leiderschap. “Leidinggevenden hebben een coachende en ondersteunende rol te vervullen om zo de missie en visie van een organisatie te realiseren”, aldus Covey. “Iemand die leidinggeeft moet al die 7 eigenschappen onder de knie hebben. Alleen op die manier kunnen duurzame en blijvende resultaten geboekt worden in een team. Het heeft zowel een effect op de persoonlijke ontwikkeling als de effectiviteit van het volledige team”.

Maar niet alle eigenschappen zijn even voor de hand liggend. Daarom besloot het HR-team om in 2023 elk topic individueel verder uit te diepen.

 

Welke zijn die eigenschappen dan?

 

 

  • Wees proactief
  • Begin met het einde voor ogen
  • Belangrijke zaken eerst
  • Denk in termen van winnen/winnen
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  • Creëer synergie
  • Houd de zaag scherp: neem tijd voor zelfontwikkeling

Beter leidinggeven: een ontwikkelingsplan

 

Vanuit het engagement van het HR-team om haar teamcoaches optimaal te ondersteunen in hun rol, werd een concreet plan van aanpak uitgewerkt om met de eigenschappen aan de slag te gaan. Elke teamcoach koos tijdens de HR Experience Day een eigenschap waar hij nog het meest in kon groeien en een eigenschap waar hij anderen kon helpen in te groeien. Zo werd de groep per eigenschap opgedeeld.

 

Sinds januari 2023 wordt op basis van die indeling driewekelijks een eigenschap in de verf gezet aan de hand van een Lunch & Learn. “We wouden hen laten leren van elkaar, en niet alleen van HR”, zo zegt Griet Vervaeke HR Consultant bij AXI.

De zaag scherp houden. In de editie van de maand april wilden we de leidinggevenden laten voelen wat het is om "de zaag scherp te houden", zo vertelt Griet Vervaeke. “Er werd een bokssessie georganiseerd op kantoor in Willebroek met daarbij een gezonde lunch”. Sammy Cool en Vlaams bokskampioen Achraf Bijou waren leraren van dienst. “De warming-up was meteen al pittig, en dan moesten we nog beginnen met boksen", zei Griet. “Per twee werd een oefening getoond die nadien geïmiteerd moest worden. De energie spatte in het rond, de ene al wat fanatieker dan de andere."

AXI-Bokssessie-HR

Hier zie je collega's Yannick & Laura eerder de liefdadigheid opzoeken dan zich in het zweet te werken ;-)

“Er worden vier dimensies getriggerd bij het boksen: lichamelijk, spiritueel, mentaal en sociaal-emotioneel. . Er wordt bewogen, wat de lichamelijke dimensie raakt. Deelnemers gaan bovendien tijdens het boksen op in de specifieke bewegingen die ze uitvoeren, waardoor ze bijleren en groeien. Dit vertegenwoordigt de spirituele dimensie. Mentaal moeten ze steeds alert zijn en volledig focussen op het moment, om geen boks te incasseren. Tot slot moet men, op het niveau van het sociaal-emotionele aspect, tijdens het boksen leren incasseren maar ook leren uitdelen. Wat op zich dan weer bijdraagt aan iemand’s zelfzekerheid.”
 
Boksen kan dus helpen om nieuwe energie en nieuwe moed te vinden om zichzelf te blijven ontwikkelen en om alert te blijven zodat de 6 andere eigenschappen ook steeds in het achterhoofd gehouden worden. Er kwamen meer dan 30 collega’s luisteren hoe ze de zaag scherp kunnen houden en boksten erop los.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging in IT?


Bij AXI is het eigen talent de motor. Veel leren maakt deel uit van onze talentmanagementaanpak. We zijn ervan overtuigd dat werken vanuit talenten energie geeft. Omdat we bij AXI agile werken, investeren we stevig in soft skills zoals communicatieve, projectmatige en coachende vaardigheden.

 

Bekijk onze vacatures