API Security blog trends AXI
31/08/2023

Nieuwe trends in API-beveiliging

De huidige tijden brengen uitdagingen en veranderingen mee op het vlak van API-beveiliging, maar ze creëren ook nieuwe opportuniteiten. Ontdek de opkomende trends in API security.

Zero trust beveiliging

Om de veiligheid van data en IT-systemen te verzekeren, is het belangrijk dat organisaties hun IT security-strategie compleet durven om te gooien. Tijd om te kiezen voor zero trust security is volgens Mike Martin Senior Cloud Solution Architect bij Microsoft, hierbij de ideale aanpak.  

 

De term Zero Trust staat voor het principe: vertrouw nooit en verifieer altijd. De Zero Trust security-benadering pas je het best ook toe op de beveiliging van je API-architectuur. 

 

Het is van belang dat je gebruikers, applicaties en devices nooit vertrouwt, ook niet wanneer deze tot hetzelfde netwerk behoren of reeds eerder geverifieerd werden.  Breek daarom met conventionele beveiliging en maak kennis met de revolutionaire Zero Trust-benadering voor API-beveiliging. Er zijn ook diverse manieren om een Zero Trust-architectuur te implementeren. 

 

 

Wil je meer weten over deze aanpak en tal van andere onderwerpen? We gaan er dieper op in tijdens onze tweede kennissessie van de masterclass API security

 

Schrijf je hier in

 

De eerste sessie gemist? Herbekijk de opname hier.

 

Bescherming van API’s tegen aanvallen door bots

Bescherm je API’s op een degelijke manier tegen massale botaanvallen. Tijdens een API- botaanval maken geautomatiseerde botnets tegelijkertijd verbinding met een API met als doel de normale werking van een organisatie te ontwrichten. Wanneer organisaties zich onvoldoende beschermen tegen dergelijke aanvallen via een Web Application Firewall (WAF) of API Management Platform (APIM), kunnen de onderliggende backend applicaties verstoord worden.

 

Dit kan een grote impact op de hele IT-omgeving en uiteindelijk de organisatie zelf hebben. Denk aan omzetverlies door stilliggende bedrijfsactiviteiten en hoge kosten voor cloud management door de vele API-requests maar ook aan imagoschade. Zeker wanneer er data van klanten en/of leveranciers blootgesteld werd aan kwaadwilligen of door hen gestolen werd, kan dit een serieuze impact hebben.

 

We hebben het in onze masterclass API security over hoe je een schild kan bouwen rond je API's om je tegen dit type van aanvallen te beschermen.

Geavanceerde API authenticatie-methodes

Authenticatie en autorisatie zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot een API. Bij dit proces wordt de identiteit van een gebruiker vastgesteld waarna het autorisatieproces bepaalt of deze gebruiker toegang mag hebben tot specifieke resources van de API. 

 

Er bestaan diverse manieren om een API te beveiligen met authenticatie. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken met voor- en nadelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn biometrische authenticatie, multi-factor authenticatie, software of hardware tokens. De keuze voor een bepaalde authenticatiemethode zal grotendeels afhankelijk zijn van hoe de API beschikbaar wordt gesteld: is het een publieke (externe) API of is de API enkel binnen de organisatie beschikbaar? Wordt er binnen de organisatie gebruikgemaakt van Single-Sign-On (SSO)? Wanneer we met een externe API werken, kunnen we gebruikmaken van bvb. multi-factor authenticatie maar willen we dan dat een externe partner bvb. Google weet dat iemand een bepaalde API heeft geraadpleegd? De keuze van authenticatie hangt dus van verschillende factoren af. 

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen op het vlak van API Security? Schrijf je in voor onze Masterclass API Security

 

In de tweede kennissessie van onze API Security Masterclass gaan we dieper in op bovenstaande trends en hoe deze je organisatie beter kunnen ondersteunen op vlak van API beveiliging.