Man die op API 'knop' duwt
27/01/2021

Waarom een programmeerbare organisatie opzetten?

Met veel enthousiasme en vol goede moed kon ik samen met mijn collega Reinbert Van Acker (Integration consultant) mijn AXI carrière in december 2020 starten op het online apidays event dat dit jaar gehost werd in Parijs. apidays brengt sinds 2012 API gebruikers, architecten, ontwikkelaars en geïnteresseerden uit de business op verschillende tijdstippen samen om te spreken, netwerken en discussiëren over de centrale focus ‘APIs’ met als doel duidelijk te maken op welke manier APIs organisaties kunnen helpen om meer in lijn te komen met hun IT-capaciteiten.

 

Graag deel ik mijn ervaringen met u, aangevuld met nieuwe inzichten die ik heb opgepikt tijdens de apidays.

 

apidays Parijs 2020 poster

 

 

API's voor business en IT

 

API's zijn software interfaces die de mogelijkheid bieden om gegevens uit te wisselen tussen applicaties. In verschillende tracking-applicaties ontwikkeld door overheden en startups, kon al snel worden vastgesteld dat de toestemming van de gebruiker, de wet op de privacy en GDPR in aanvaring kwamen met de ethiek, waardoor er een enorme culturele kloof is ontstaan tussen technologen, transformatoren, beleidsmakers en de maatschappij.

 

De bedrijven die hierop geanticipeerd hebben en erin geïnvesteerd hebben, waren diegenen die succesvol bleken in het gebruik van API's om hun waardepropositie en business in te bedden in andere organisaties. Deze bedrijven zijn flexibel in hun vraagstelling en zijn in staat om zich buiten de eigen muren uit te breiden. Ze hebben laten zien dat ze in staat zijn om de long tail te bereiken en onderbezette marktaandelen exponentieel over te nemen.

 

 

Wat kan een API voor uw bedrijf betekenen?

 

Een API (Application Programming Interface) is een gemakkelijk te gebruiken en te leren interface die bovendien ook stabiel en veilig is én een organisatie op veel manieren naar een hoger niveau kan tillen:

 

 

  • Succes: API's zijn een deur naar de buitenwereld. Gericht naar mensen en bedrijven met allerlei soorten talenten, die producten en diensten kunnen verbeteren met hun ervaring en training. Een API is een toegangspoort tot dergelijk talent in een ondernemingsstructuur, dat het bedrijf enerzijds kan helpen verbeteren en verrijken en er anderzijds voor instaat om nieuwe problemen efficiënt op te lossen. Door het beschikbaar stellen aan anderen brengen API's niet alleen winst op, maar zorgen ze ook voor nieuwe kansen.

 

  • Innovatie: baanbrekende bedrijven in innovatie baseren een groot deel van hun creatieve kracht op één of meerdere API's. Bedrijven zoals Google, Facebook, Twitter, Stripe en Amazon zijn innovatieve en grootschalige bedrijven en/of buitenbeentjes binnen hun sector. Door o.a. steeds nieuwe toepassingen aan te bieden, zichzelf in vraag te stellen en gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel te dragen, kunnen ze sneller inspelen op het gebied van innovatieve ideeën en deze ook verwezenlijken. Ongeacht in welke sector deze organisaties zich bevinden, API's bleken steeds de sleutel tot innovatie.

 

  • Procesautomatisering: binnen DevOps-teams leidt het automatiseren van processen tot grote besparingen in kosten, mankracht en tijd. Business Process Automation (BPA) en Business Process Integration (BPI) bijvoorbeeld, zijn bedrijfsstrategieën die kosten besparen dankzij procesautomatisering en -integratie. De BPA- en BPI-strategieën zijn voor een groot deel gebaseerd op het programmeren en integreren van applicaties, waarbij API's een essentiële rol spelen. Dit geeft aanleiding tot wat bekend staat als API Management, dat invloed heeft op bedrijfsgebieden zoals beveiliging, analyse, product- en dienstontwikkeling, gegevens, werkstromen, etc.

 

 

Moderne IT infrastructuur dankzij API’s

 

Modernisering is de weg naar innovatie en API's zijn overal. Ze zijn de kern van de door ons allen geliefde en bekende apps en diensten. Het moderniseren van IT met API's vormt de basis voor het aanwenden van de kracht van data om innovatie te versnellen en een organisatie te transformeren. De tijd is aangebroken om de kloof tussen oud en nieuw te overbruggen met als doel innovatie te prioriteren, kosten te verlagen en veiligheid en naleving van voorschriften te optimaliseren.

 

Gevestigde bedrijven zijn nog steeds afhankelijk van de reeds sinds jaar en dag aanwezige infrastructuur die is ontworpen en ingezet decennia voordat cloud, mobile en zelfs IoT voorgesteld kon worden. Deze ‘legacy’ toepassingen en technologieën zijn monolitisch, niet modulair en niet herbruikbaar. Ze zijn moeilijk om te begrijpen, te onderhouden of aan te passen en zijn bovendien zeer kostelijk.

 

Toch worden dergelijke toepassingen en technologieën nog steeds onderhouden, aangezien deze diep verweven zijn met de kernactiviteiten van het bedrijf. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want in feite hebben de systemen uit het verleden vaak de sleutel tot strategisch voordeel voor de toekomst. U hoeft ze alleen maar te grijpen door uw IT-infrastructuur te moderniseren met API's. De kunst is om het juiste evenwicht te vinden om nieuwe technologieën te integreren in een reeds bestaande IT landschap. AXI helpt u graag met een integratie assessment om te analyseren en voor te stellen hoe we deze twee kunnen combineren.

 

 

API's overbruggen de kloof tussen oud en nieuw

 

API's zijn de bouwstenen voor digitale ervaringen, de basis van moderne integratie en de interface die verwacht wordt door app-ontwikkelaars. Om in de toekomst relevant en concurrerend te blijven, is het dan ook raadzaam om in uw IT-moderniseringsstrategie API's op de eerste plaats te zetten.

 

Moderne API-technologieën stellen ons in staat om onderstaande zaken te verwezenlijken:

 

  • Veilig ontgrendelen van gegevens; de meest waardevolle ‘natuurlijke’ bron in de digitale wereld, namelijk data, zit momenteel nog al te vaak gevangen in oude systemen

  • Integreren van interne en externe gegevens en systemen om cloud, mobile en IoT-toepassingen te creëren.

  • Aanpassen van IT-diensten ter ondersteuning van nieuwe digitale bedrijfsprocessen en ter versterking van de positie van partners, klanten, ontwikkelaars en branches met zelfbedieningsmogelijkheden dankzij API Management.

  • Opschalen van toepassingen en diensten om exponentieel meer gebruikers, klanten, gegevensstromen en transacties te kunnen ondersteunen.

 

Maar vergeet niet, geweldige technologie is enkel het begin. IT-modernisering is een voorwaarde voor digitale transformatie, een reis die meer omvat dan alleen technologie.

 

Benieuwd hoe AXI jou hierbij kan helpen? Ontdek het hier.

 

Geschreven door Gwen Baert, Integration Architect bij AXI

Stuur ons uw reactie

 

We laten ons graag inspireren