Kafka Summit London 2022
09/05/2022

Collega Niek Jacobsen bezoekt Kafka Summit 2022 in Londen

Op maandag 25 en dinsdag 26 april vond de Kafka Summit 2022 plaats in Londen. Niek Jacobsen, Integration Architect bij AXI, was aanwezig. Benieuwd naar wat hem is bijgebleven en wat hij heeft bijgeleerd? Ontdek hier zijn takeways.

 

 

Apache Kafka 

 

Apache Kafka is het industrie-standaard event streaming platform, oorspronkelijk ontwikkeld door LinkedIn en later als Apache open-source product beschikbaar gemaakt.

 

De Kafka Summit wordt georganiseerd door Confluent, de originele ontwikkelaars van Apache Kafka.

 

 

Wat de conferentie voor mij de moeite waard maakte?

 

  • De best practices die worden meegegeven.
  • De customer stories die gedeeld worden.
  • De vooruitblik naar de toekomst van event streaming technologieën
Afbeelding
AXI op Kafka Summit 2022

Het programma 

 

De opening keynote werd gegeven door Ben Stopford, Lead Technologist bij Confluent en schrijver van het boek “Designing event-driven systems”.

 

Daarna volgde Jay Krepps, CEO van Confluent. Hij bracht Avi Perez van Wix op het podium, en samen bespraken ze hoe Wix Kafka als backbone inzet voor hun infrastructuur die 7% van alle wereldwijde websites voorziet. 

Bekijk hier de opening keynote

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Takeaways op dag 1 

Op de eerste dag zijn mij vooral een aantal inventieve use cases van Kafka bijgebleven. Zo leerde ik dat Airbnb Kafka gebruikt als ondersteuning van hun build & deployment pipeline. Kris Jenkins van Confluent liet dan weer op zijn eigen flamboyante manier zien hoe hij een Text-Based Adventure game in Kafka implementeerde. 

 

Een hot topic dit jaar was de Confluent Schema Registry. Alhoewel Kafka toelaat om loosely-coupled integraties tussen verschillende systemen op te zetten, zijn beide systemen toch gebonden aan het afgesproken formaat van de berichten die zij onderling uitwisselen. Wanneer de publisher van de berichten bijvoorbeeld plots het formaat van zijn verstuurde berichten verandert, zal de subscriber die berichten niet meer kunnen interpreteren en verwerken.

 

Het berichtschema beschrijft het formaat van de uitgewisselde berichten. Daarom ontwikkelde Confluent de Schema Registry, een component die schema’s opslaat en die zowel de publisher als de subscriber dynamisch aanspreken om te weten wat het afgesproken formaat van de uitgewisselde berichten dient te zijn. 

Takeaways op dag 2 

Op de tweede dag keek ik vooral uit naar de sessie van Kai Waehner, technologie-evangelist bij Confluent. Die man produceert al jaren een grote hoeveelheid online content, van artikels tot blog posts en presentaties, zowel op zijn persoonlijke blog als op de sites van Confluent en anderen.

 

De sessie stelde niet teleur: de man slaagde erin om in 45 minuten 75 slides aan best practices, customer cases en referentie-architecturen te bespreken, en won daarmee zonder twijfel de prijs voor meeste woorden per minuut tijdens de conferentie. 

 

Ook de sessies van Robin Moffatt, Staff Developer Advocate bij Confluent, over Kafka als ecosysteem en die van Thomas Heinrichs van Camunda over communicatiepatronen in moderne architecturen bleven me bij. 

 

Tenslotte was het ook de sessie van Colin McCabe, Principal Engineer bij Confluent, waardevol, waarin hij als een echte developer met de kop koffie in de hand, uitlegde hoe Kafka in de toekomst de afhankelijkheid van Zookeeper zal afbouwen en vervangen door Kraft. 

Zo keerde ik na twee boeiende dagen terug naar België met heel wat inspiratie en nieuwe inzichten, klaar om onze klanten te begeleiden in hun integratie en Kafka-trajecten. 

 

Geschreven door Niek Jacobsen, Integration Architect bij AXI