AXI Customer Case Jessa Ziekenhuis Posit 2023
22/02/2023

Jessa Ziekenhuis deelt patiënten gegevens overzichtelijk en veilig dankzij Posit Connect

Jessa Ziekenhuis kan patiëntengegevens uit oncologie-applicatie overzichtelijk en veilig delen dankzij het modulair Posit Connect platform 

 

 

Jessa Ziekenhuis, het op één na grootste ziekenhuis van Limburg, gebruikt de BALLETT-applicatie. De applicatie is een ontwikkeling van het ziekenhuis en verzamelt patiëntengegevens binnen een oncologietraject. Dankzij de installatie van het Posit Connect platform door AXI kan het ziekenhuis de gegevens voortaan veilig en eenvoudig delen met alle betrokken collega’s.  

 

 

 

Oncologie-onderzoek 

 

Vanuit een groot engagement naar haar patiënten toe en de drang naar permanente verbetering, zette Jessa Ziekenhuis haar schouders onder de BALLETT-studie (Belgian Approach of Local Laboratory Extensive Tumor Testing), een project waar in totaal dertien verschillende Belgische ziekenhuizen aan meewerken. Het doel van de studie bestaat erin de meerwaarde te onderzoeken van uitgebreid tumoronderzoek (Comprehensive Genomic Profiling of CGP) bij de toewijzing van een gepaste behandeling bij kankerpatiënten. CGP focust op het vinden van zowel kleine genetische mutaties alsook grotere genetische varianten in een vijfhonderdtal genen met daarnaast nog enkele andere tumor gerelateerde genetische parameters. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek kan een patiënt in aanmerking komen voor een bepaalde behandeling.  

 

De resultaten van het onderzoek en de daaruit volgende aanbevelingen voor een bepaalde therapie worden wekelijks besproken in de Molecular Tumor Board bestaande uit experten uit verschillende disciplines. Om dit overleg vlot te laten verlopen, had Jessa Ziekenhuis nood aan een manier om de gegevens van een patiënt snel en gemakkelijk ter beschikking te hebben, alsook een mogelijkheid om de gegevens veilig, overzichtelijk en eenvoudig te delen.   

 

 

Opvolging van patiënten met BALLETT-applicatie 

 

Jessa ziekenhuis ontwikkelde de BALLETT-applicatie. De app geeft per patiënt de belangrijkste gegevens overzichtelijk weer in een aantal tabs, zodat deze vlot te raadplegen zijn. Per patiënt kan ook een rapport gedownload worden dat gemaild kan worden naar de verantwoordelijke arts. Daarnaast toont de app ook meer algemene statistieken (over alle patiënten heen) van de studiegegevens. De app haalt de gegevens binnen vanuit Castor, een extern electronic data capture (EDC) systeem. 

 

 

Modulaire Posit Connect platform voor meer inzicht  

 

Om de gegevens die de BALLETT-applicatie verzamelt, overzichtelijk weer te geven én om deze te kunnen delen met de betrokken artsen, vertrouwde Jessa Ziekenhuis op AXI. AXI installeerde Posit Connect, voorheen RStudio Connect.  

AXI & Posit

 

AXI is de eerste Full Service Certified Partner van Posit in België en Nederland en biedt de Posit open source en enterprise data science oplossingen en services aan.

 

‘Met Posit Connect kunnen organisaties hun data-driven apps en rapporten moeiteloos delen en worden gegevens overzichtelijk weergegeven’, zo zegt Thomas Michem, Business Unit Manager Analytics en Insights bij AXI. ‘Het Posit Connect platform bood zo de ideale oplossing om in de nood van Jessa Ziekenhuis te voorzien.

 

‘Posit Connect is als het ware een publicatieplatform en content hub voor het werk dat door data science teams gecreëerd wordt, zo vult André Geertse, Projectleider bij AXI, aan. ‘Data en rapporten delen kan zo op een gebruiksvriendelijke manier. AXI installeerde een nieuwe versie van Posit Connect in een Ubuntu22.04 omgeving met de nieuwste versie van zowel R als Python, waardoor Jessa Ziekenhuis nu in staat is om haar content (o.a. Shiny Apps) te delen met collega’s.  

 

Ontdek hieronder enkele relevante screenshots uit de BALLETT-applicatie.

Afbeelding
AXI Customer Case - Jessa Ziekenhuis BALLET app - Dashboard
Afbeelding
AXI Customer Case - Jessa Ziekenhuis BALLET app - Data per patient
Afbeelding
AXI Customer Case - Jessa Ziekenhuis BALLET app - Data per patient
Afbeelding
AXI Customer Case - Jessa Ziekenhuis BALLET app - Overzicht patienten

Een succesvolle ingebruikname 

 

Het AXI team verzorgde zowel de training, de implementatie, het beheer en de ontwikkeling. ‘Jessa Ziekenhuis is enthousiast, zo vertelt Thomas Michem. ‘Ze zijn tevreden dat ze hun content op een professionele en veilige manier kunnen delen.’ 

Over Jessa Ziekenhuis 

Jessa Ziekenhuis, het op één na grootste ziekenhuis van Limburg, telt 981 bedden en 280 dagplaatsen, verspreid over vier campussen: campus Virga Jesse, campus Salvator en de logistieke campussen Ekkelgaarden in Hasselt en campus St.-Ursula in Herk-de-Stad. Hiermee behoort het ziekenhuis tot de 5 grootste niet-universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen. Met meer dan 360 artsen & arts-specialisten in opleiding en 3130 medewerkers is Jessa tevens één van de grootste werkgevers van Limburg.  

Meer weten over Posit & de BALLET-app van Jessa Ziekenhuis?

 

Op dinsdag 25 april 2023 organiseert AXI een online kennissessie voor data science managers, business intelligence managers, data analisten en data Scientists.

 

AXI deelt graag haar kennis en ervaring met u aan de hand van deze concrete klantcase bij het Belgische Jessa Ziekenhuis. We voorzien bovendien voldoende ruimte om al uw concrete vragen te beantwoorden.

 

Interesse? Schrijf dan zeker in.