Screenshot van de publica awards online uitreiking
05/01/2021

Crossborder project bekroond op de Publica Awards 2020

Op vrijdag 11 december 2020 kreeg het Crossborder project de gouden prijs in de categorie Security & Safety op de vijfde editie van de Publica Awards die dit jaar online doorging. AXI-NSI droeg bij tot het succes van dit project. 

 

 

De Publica Awards

 

De Publica Awards belonen sinds 2015 jaarlijks de beste publieke projecten. Publieke actoren, hun partners en hun samenwerking worden in de schijnwerpers geplaatst en hun unieke projecten worden aan de hand van publiekstemmen en een vakjury bekroond volgens de categorie waarin ze deelnemen.

 

 

Overzicht van de Publica awards jury voor de categorie security & safety

 

 

 

Betere inning, vlotter beheer

 

Het project Crossborder werd genomineerd in de categorie Security & Safety. Met Crossborder mikt de overheid op een volledig digitaal en efficiënt beheer van verkeersboetes. Crossborder wil straffeloosheid aanpakken en de verkeersveiligheid verhogen door Europese landen vlotter identiteitsgegevens te laten uitwisselen en de financiële strafuitvoering nauwer op te volgen. Dankzij een geïntegreerde aanpak zorgt het project ook voor minder administratieve werkdruk bij de betrokken overheidsdiensten, in binnen- en buitenland.
 

 

De Publica award categories

 

 

Een mooi voorbeeld van samenwerking

 

Het project is niet alleen een mooi voorbeeld van internationale samenwerking, maar ook van interdepartementale samenwerking. Dagelijks bundelen magistraten, FOD Justitie, FOD Financiën, FOD Mobiliteit, FOD BOSA, de gewesten en de geïntegreerde politie hiervoor hun krachten. De private partners AXI-NSI, bpost, Speos, PwC, DXC en Tobania spannen zich in om alle achterliggende processen maximaal te digitaliseren zodat het hele beheer verweven raakt in een performant IT-systeem.

 

 

Deelnemers in de digitale editie

 

 

Reeds enkele spectaculaire resultaten

 

De doeltreffendheid van Crossborder is duidelijk:

 

  • In 2018 betaalden al 80 % van de overtreders hun boete spontaan nadat ze een onmiddellijke inning en minnelijke schikking ontvingen. Dat inningspercentage is in 2019 verder gestegen naar 90,23 % en naar 93 % in 2020.

  • Minder dan 10 % van de verkeersboetes blijven dus onbetaald in die eerste fase van de vrijwillige inning (onmiddellijke inning / minnelijke schikking). 

  • In 2018 zijn er 5 miljoen verkeersboetes verzonden. Dat zijn er 21 % meer dan het jaar voordien.

  • In het eerste semester van 2020 volgde de eerste stap in het sluiten van de digitale keten. Vanaf dan starten pilootsites in de parketten van Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Namen-Dinant met het automatisch verzenden van het bevel tot betalen. Dat is de inningsfase die volgt nadat een overtreder meermaals weigerde een boete te betalen. Door ook die fase te digitaliseren, sluit de overheid de financiële strafketen en volgt de vervolging automatisch, zowel in binnen- als in buitenland.

 

 

De andere winnaars...

 

 

Tweede winnaar

 

Derde winnaar

 

Publieksprijs

Meer weten over het Crossborder project van de FOD Justitie? Ontdek het hier

Please accept marketing-cookies to watch this video.
Crossborder video