AXI Blockchain
07/11/2018

Blockchain informeert de supermarktklant over de herkomst van zijn stukje vlees

Wil je als consument zien wat de oorsprong is van je stukje verpakt vlees? AXI werkte samen met de grootste Belgische vleesverwerker Westvlees een concept uit op basis van blockchain technologie.

 

 

Geloofwaardigheid verhogen met blockchain

 

'Voor de consument is het heel eenvoudig', legt teamleider Jan Smets uit. 'Na het scannen van de QR code op de verpakking kan de consument de volledige geschiedenis van het product op de website van de retailer raadplegen. Op vragen zoals: Wanneer is je pakje rookvlees geproduceerd? Van welk dier is het afkomstig? krijg je als consument direct een antwoord.
Om dit alles mogelijk te maken wordt iedere stap, van geboorte van het dier tot en met versnijding, verwerking en distributie weggeschreven in de blockchain. Het gebruik van blockchain technologie biedt als grote voordeel dat alle informatie, eenmaal opgeslagen, achteraf niet meer kan worden gewijzigd.

 

'Omdat de vleesverwerkende industrie hard dient te werken aan zijn geloofwaardigheid, hebben we ons in eerste instantie geconcentreerd op het verwerkingsproces van dieren' gaat Jan verder.

 

De Belgische vleesverwerker Westvlees is het hier volledig mee eens. Westvlees werkte intensief mee aan het project en was zeer tevreden over het resultaat. 'AXI heeft ons aangenaam verrast en met de uitwerking van het idee onze verwachting overtroffen.'

 

 

Volledige transparantie voor de consument, de industrie én de retailer

 

Tenslotte ziet Jan volop kansen voor inzet van blockchain technologie in de voedingssector.  Het blockchain project is een win-win voor iedereen omdat je de volledige keten transparant kunt maken. De consument weet wat hij eet, de producent kan bewijzen dat hij eerlijk en oprecht is over de producten die hij levert. De supermarkt kan zich onderscheiden door uitgebreide informatie te leveren aan de consument.

 

 

Meer informatie? Contacteer Mike Snepvangers

Stuur ons uw reactie


We laten ons graag inspireren