AXI Kick-Off Lerend Innovatie Netwerk Ziekenhuizen 2023
08/06/2023

Succesvolle kick-off meeting LINXZ - het lerend innovatienetwerk voor ziekenhuizen

Op dinsdag 6 juni 2023 werd bij AZ Sint-Elisabeth in Herentals officieel het startshot gegeven van LINXZ, het Lerend Innovatienetwerk Ziekenhuizen. Benieuwd hoe dat verlopen is? Sebastiaan Mindreau, Digital Innovation Manager bij AXI, vertelt je er alles over!  

 

 

LINXZ: We have liftoff 

 

Het lerend netwerk, een initiatief van enkele pionierende middelgrote Vlaamse ziekenhuizen en AXI, heeft als doel een strategische samenwerking op te zetten en digitale innovatie te promoten. ‘Met gelijkgestemden sparren over noden en dromen, dat is waar het tijdens LINXZ over gaat’, aldus Sebastiaan Mindreau. ‘Onze deelnemers staan allemaal voor dezelfde uitdagingen en delen dezelfde aandachtspunten. Door op regelmatige basis samen te komen, proberen we een community op te zetten waarin de focus ligt op het delen van ervaringen, het brainstormen over innovatie en op elkaar inspireren. Ook leent het netwerk zich uitstekend tot het samen indienen van dossiers en samen op korte termijn quick wins realiseren’.  

 

‘Tijdens de kick-off kwamen we samen met vijf ziekenhuizen om de verdere fundamenten van het netwerk vorm te geven. Er werd allereerst uitgebreid kennisgemaakt en vervolgens werd er al duchtig gebrainstormd over innovatienoden- en dromen’.  Zo werd ondermeer gepraat over hoe ‘een ziekenhuis van de toekomst’ er zou uitzien. Ook werd vastgepind waar het netwerk zelf op wil werken de komende maanden.  

Afbeelding
Kick-Off Lerend Innovatie Netwerk Ziekenhuizen 2023
Afbeelding
Kick-Off Lerend Innovatie Netwerk Ziekenhuizen 2023

Kwaliteit van zorg en communicatie 

 

Eén van de belangrijkste topics waar het lerend innovatienetwerk op wil gaan focussen? De kwaliteit van de zorg. Patiënten moeten soms een bijkomende lijdensweg ondergaan om een afspraak te maken, aan te schuiven, wachten in de wachtzaal, zonder veel voorspelbaarheid in dit proces. Dit in combinatie met een tekort aan personeel dat alsmaar meer verantwoordelijkheden krijgt, hard moet werken maar te veel tijd moet spenderen aan administratie en te weinig aan het bed. 

 

Ook communicatie was een belangrijk topic. Het ziekenhuis is soms een zwarte doos voor de patiënt, laat staan voor de familie en mantelzorgers. 

 

  

Topics to Tackle 

 

‘We vinden het belangrijk dat we die thema’s aanraken, waar de ziekenhuizen ook daadwerkelijk mee te maken krijgen’, zo vertelt Sebastiaan Mindreau. Op basis van design thinking workshops kon aan het eind van de kick-off een voorlopige lijst met topics samengesteld worden waarover LINXZ het tijdens de volgende sessies van het lerend netwerk zal hebben. ‘We gaan het hebben over thema’s zoals: patient-centric care, care@home, security & governance (in de ruime zin), … ‘Ik kijk er alvast naar uit’, zo besluit Sebastiaan.  

  

Afbeelding
Kick-Off Lerend Innovatie Netwerk Ziekenhuizen 2023

Meer weten over LINXZ?

LINXZ - het Lerend Innovatie Netwerk Ziekenhuizen - is een initiatief van enkele pionierende middelgrote Vlaamse ziekenhuizen en AXI.

 

Het lerend netwerk heeft als doel om een strategische samenwerking op te zetten en digitale innovatie te promoten.

 

Benieuwd naar de volgende sessies? Wilt u ook deelnemen? Klik hier