Ziekenhuis aan de Stroom
20/02/2025

ZAS legt solide basis voor de toekomst met nieuwe server en storage omgeving

Met de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) moest ook de IT-infrastructuur worden aangepakt. Voor de uitbreiding en vernieuwing van het datacenter koos ZAS voor AXI, dat zorgde voor een vlotte integratie en continuïteit tijdens deze complexe operatie.

In juli 2024 werd het grootste ziekenhuis van België nog groter. Toen kwam immers de fusie van de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA Ziekenhuizen officieel tot stand. Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), zoals de ziekenhuisgroep vanaf dan door het leven gaat, telt vandaag 13 campussen, 9000 medewerkers, 1000 artsen en 3300 erkende bedden.

 

Gecentraliseerde IT

 

Dat zo’n fusie een grote impact heeft op de IT-infrastructuur is duidelijk. De geneeskunde genereert vandaag massa’s data – waarin het elektronische patiëntendossier een groot aandeel heeft – en draait op heel wat verschillende gespecialiseerde applicaties en infrastructuur. ZAS had zich vanaf het begin al tot doel gesteld om zo veel mogelijk van die infrastructuur te centraliseren.

 

“Als we kijken naar aankoop en onderhoud is het niet langer economisch en praktisch om te blijven werken met de ZNA- en GZA-datacenters op verschillende campussen”, zegt Wim Van Laer, manager ICT-infrastructuur ZAS. “Ook op vlak van security biedt een gecentraliseerd ZAS-datacenter in ZAS Cadix en ZAS Augustinus voordelen, bijvoorbeeld omdat het eenvoudiger is om meer geavanceerde beveiligingsmaatregelen toe te passen. Uiteindelijk zorgt centralisatie niet alleen voor meer betrouwbaarheid van de IT-systemen, maar ook voor een betere zorgverlening.”

On-premises datacenter: veilig en performant

 

ZAS ging met AXI in zee voor de uitbreiding en vernieuwing van zijn bestaande datacenter infrastructuur (storage en compute), die in 2020 werd opgezet voor hosting van het gezamenlijke EPD (elektronisch patiëntendossier). Bedoeling is om alle andere toepassingen van ZNA en GZA Ziekenhuizen op termijn te migreren naar deze centrale omgeving. Daarnaast moest de EPD-hardware in ZAS Middelheim nog verhuizen naar ZAS Cadix.

Voor een vlotte integratie wilde ZAS werken met de voor hen gekende technologieën en aanbieders, waaronder HPE, om op termijn verder te evolueren naar een gecentraliseerde datacenterinfrastructuur.   

 

ZAS koos voor een on-premise infrastructuur om alle kritische applicaties op te draaien. Enkel minder kritische applicaties, zoals Microsoft 365 en SAP, draaien nu in de cloud. “We hebben bij ZAS de omvang en alle kritische voorwaarden – stroom, koeling, redundantie – in huis om alles veilig on premises te kunnen laten draaien”, aldus Ivor Dillen, ICT Infrastructure Architect bij ZAS. “Ook op het gebied van security is het voor ons praktisch om alles dichtbij te hebben.”

Samenwerken als partner

Ook voor de fusie hadden ZNA en GZA Ziekenhuizen al samengewerkt met AXI. De keuze om opnieuw met AXI in zee te gaan voor deze uitbreiding kwam dus niet uit de lucht vallen. Natuurlijk speelde ervaring in de zorg mee. Maar er waren nog andere redenen waarom ZAS koos voor een nieuwe samenwerking.

 

“AXI had al samen met ons nagedacht over de meest optimale architectuur. Wat ons vooral opviel in die samenwerking was de open communicatie met het AXI-team”, zegt Wim Van Laer. “We hebben nooit het gevoel gehad dat AXI ons een bepaalde oplossing wilde opdringen. Het team zag onze samenwerking vooral als een partnership, waarin we samen op zoek gingen naar de beste oplossing.”

 

“Ook de sterke connectie van AXI met HPE is voor ons een meerwaarde”, zegt Ivor Dillen. “Zeker als er iets moest geëscaleerd worden naar HPE, dan kon AXI zorgen voor snelle opvolging. In feite profiteerden wij mee van de nauwe samenwerking tussen AXI en HPE.”

"De sterke connectie tussen AXI en HPE is een grote meerwaarde."

Ivor Dillen, ICT Infrastructure Architect bij ZAS

Continuïteit in een complexe omgeving

 

Een belangrijke uitdaging voor de fusie en verhuis van IT-systemen naar ZAS Cadix was het garanderen van continuïteit. Ziekenhuizen zoals ZAS functioneren 24 uur op 24. Elke minuut dat zorgverleners geen toegang hebben tot cruciale systemen kan een directe impact hebben op diagnose, behandeling of monitoring van patiënten. Onderbrekingen minimaliseren en redundante systemen voorzien was hierbij dan ook van groot belang. Ook hier kon AXI helpen, onder meer door het implementeren van tijdelijke infrastructuur.

 

Met de implementatie van de nieuwe storage en compute infrastructuur heeft ZAS een solide basis gelegd voor zijn toekomst. “We hebben van nature een complexe omgeving, met de verschillende sites en gebruikers die in verschillende domeinen en applicaties moeten samenwerken”, zegt Wim Van Laer. “Dankzij AXI hebben we nu een solide basis om dat mogelijk te maken. Nu is het aan ons om dat verder uit te rollen met de juiste systemen en applicaties.”

 

“We zijn in december 2024 met een gerust gemoed live kunnen gaan”, zegt Ivor Dillen. “We zijn dan ook heel tevreden over de samenwerking met AXI en over het advies en de ondersteuning die van deze fusie een succes hebben gemaakt.”

"Dankzij AXI hebben we nu een solide basis om onze complexe omgeving met verschillende sites, gebruikers en applicaties succesvol te laten samenwerken."

Wim Van Laer, Manager ICT-infrastructuur ZAS