Etex optimaliseert productielijnen met interactieve Power BI dashboards
17/05/2024

Etex optimaliseert productielijnen met interactieve Power BI dashboards

Etex, de in België gevestigde wereldwijde producent van bouwmaterialen, verhoogt de productiviteit van haar productielijnen door het gebruik van interactieve dashboards die medewerkers dagelijks informeren over de productiviteit, veiligheid en kwaliteit op hun productielijn. AXI zette de dashboards op en zorgde voor een vlotte implementatie.  

 

 

Meer doen met data 

 

Bij Etex streeft men naar de goede balans tussen efficiëntie en kwaliteit. Het is vanuit die gedrevenheid dat Etex samen met AXI op zoek ging naar een manier om de beschikbare data van haar productielijnen in de fabriek positief aan te wenden.

 

‘Data hebben is goed, maar het wordt pas waardevol als je ze op een duidelijke manier kan structureren en weergeven’, aldus Thomas Wouters, Business Development Manager Business Insights bij AXI. ‘Met Power BI, onderdeel van het marktleidende Microsoft Power Platform, een business intelligence en data science oplossing, hebben we voor ‘Coatinglijn 2’, één van Etex’s productielijnen, een dashboard opgesteld.’ Het resultaat? Een dashboard dat live data structureert en overzichtelijk visualiseert van de laatste 24 uur. 

Afbeelding
Etex optimaliseert productielijnen met interactieve Power BI dashboards

Waardevolle inzichten in een oogopslag 

 

Het dashboard is te bekijken via schermen in de fabriek bij de desbetreffende productielijn en wordt ook dagelijks gebruikt tijdens de overlegmomenten s’ochtends tussen teamleiders en medewerkers. De dashboards houden medewerkers op de hoogte van de resultaten van hun productielijn van de vorige werkdag. De cijfers en visuals die getoond worden geven een zicht op de veiligheid, kwaliteit en productiviteit. Een arbeidsongeval, uitval als een product niet aan de kwaliteitseisen voldeed en uit het proces verwijderd werd, stilstand, productietijden, … De productiviteit valt nu eenvoudig af te lezen en te evalueren, waarna vervolgens op gepaste wijze ingegrepen kan worden. 

Medewerkers als bron voor data  

 

Via Excelbestanden, die de fabrieksarbeiders invullen tijdens hun shift, en via SAP wordt de nodige data verzameld en vervolgens ingelezen in Power BI. Momenteel wordt alle data per dag gebundeld en gevisualiseerd. Naar de toekomst toe zal er worden gekeken om deze data quasi real-time te maken en per uur updates te geven op de schermen.   

Afbeelding
Etex optimaliseert productielijnen met interactieve Power BI dashboards

Verhoogde efficiëntie, kwaliteit en betrokkenheid  

 

Dankzij de implementatie van de interactieve dashboards, kunnen teamleiders en medewerkers samen de productiegegevens van de voorgaande dag evalueren. Het stelt hen in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen, wat leidt tot snellere en beter onderbouwde beslissingen en het bespreken van aandachtspunten.

 

‘We hebben meer transparantie in de productieprocessen kunnen brengen’, aldus Thomas Wouters. ‘En dat zorgt voor een verhoogde productiviteit aangezien medewerkers nu direct kunnen zien hoe hun handelingen de output beïnvloeden. Bovendien stimuleert het de kwaliteit en de betrokkenheid van medewerkers doordat ze zich meer verantwoordelijk voelen voor hun bijdrage aan het succes van de productie’.  

 

Thomas Wouters is alvast tevreden over de samenwerking: ‘We zijn blij dat we met AXI Group een significantie bijdrage hebben kunnen leveren aan het verbeteren van de dagelijkse operationele efficiëntie van Etex.’  

Een datagedreven organisatie, iets voor jou? 

 

AXI Group heeft een jarenlange diepgaande expertise uitgebouwd op het gebied van data-analyse.  

 

Ontdek het hier

 

Wil jij bekijken hoe je aan de slag kan met jouw data? Neem vrijblijvend contact op.