batterijen
25/05/2014

Bebat omarmt de digitale transformatie

Bebat staat in voor de inzameling, sortering en verwerking van alle batterijen in België. Consumenten kunnen hun gebruikte batterijen o.a. inleveren in winkels, scholen en recyclingparken.

 

Bebat heeft meer dan 24.000 inzamelpunten verspreid over heel België en een zamelt jaarlijks meer dan 3800 ton batterijen in, dus dit vormt een behoorlijke logistieke uitdaging. Bebat werkt hiervoor samen met een breed netwerk aan partners zoals zelfstandige transportbedrijven en winkels, scholen, bedrijven die als afgiftepunt dienen. Recentelijk werden ze ook verantwoordelijk voor het recycleren van batterijen van elektrische voertuigen (e-bikes, wagens, elektrische bussen, etc.), waardoor de complexiteit van hun partnerecosysteem toeneemt.

 

Bebat begon de samenwerking met AXI in 2011. Volgende projecten werden door de experts van AXI reeds succesvol opgeleverd doorheen de jaren:

 

  • Een digitaal systeem bouwen om logistieke operaties te automatiseren
  • Een datawarehouse opzetten
  • API Management
  • Uitbreiden naar een digitaal ecosysteem met partners, burgers, etc.
  • De organisatie voorzien van de juiste analyses en inzichten op hun platform om hun operaties verder te optimaliseren
  • Een chatbot ontwikkelen en implementeren - Barry, de Bebat Bot
  • Vernieuwing van hun intranet

 

Door het omarmen van de digitale transformatie, is Bebat erin geslaagd de efficiëntie in hun hele supply chain en logistiek te vergroten. Bovendien hebben ze het serviceniveau naar hun partners, inzamelpunten en burgers aanzienlijk verbeterd. De vrachtwagens die de batterijen inzamelen, maken nu 54% minder ritten dan in 2012. De ophaalritten worden namelijk efficiënter geregeld met vrachtwagens die meer batterijen per rit terugbrengen. Zo bespaart Bebat zowel op CO²-uitstoot, tijd en geld.