AXI Joachim VDB
15/05/2020

A day in the life - Joachim Vanden Brande

Het volledige telewerken gebeuren was voor mij eerlijk gezegd helemaal nieuw. Vreemd misschien voor een IT geek hoor ik je denken maar ik ben dan ook een kind van mijn generatie (X).

 

 

Werken gebeurt bij mij idealiter op kantoor! Ik hou ervan om omringd te zijn door collega’s en de werksfeer geeft mij energie. Natuurlijk maakte ik reeds gebruik van tools zoals Teams voor meetings en videoconferencing. En ’s avonds durf ik thuis wel nog wat te werken, maar dat is eerder om wat zaken af te werken of om de volgende dag voor te bereiden.
 

Maar nood breekt wet: de waterval aan gebeurtenissen en ellende van de laatste weken zorgde er al snel voor dat onze kantoren gesloten werden en dat thuiswerken de norm werd. De ene online meeting na de andere volgden elkaar in snel tempo op... Met enkele bizarre symptomen ten gevolge zoals me meer vermoeid voelen en minder werk gedaan krijgen dan tijdens een gewone werkdag. Het is dan ook erg belangrijk om ook tijdens het thuiswerken en tijdens de online meetings de nodige pauze in te lassen, maar ook om de meetings zo kort mogelijk te houden en met een beperkt publiek te voeren.
 

Gelukkig is de AXI Groep vorig jaar reeds volledig overgeschakeld op Office 365 en werkt die omgeving heel vlotjes - hier en daar een glitch uitgesloten, het blijft software nietwaar. Online meetings lukken aardig op voorwaarde dat je een scherpere voorbereiding doet dan tijdens een live meeting en er een vaste structuur in brengt door (OneNote) verslagjes en lijstjes online te overlopen met de collega’s. Ook de reports uit onze CRM en marketing tools kunnen op deze manier vlot doorlopen worden. Maar de kakofonie van het door elkaar heen praten van enthousiaste collega’s - die het uiten van hun mening op een bepaald onderwerp geen minuut langer kunnen uitstellen - is soms wel een uitdaging… Dus af en toe de mute knop indrukken, kan zeker geen kwaad ?.
 

Het online werken went echter razendsnel en ik begin nu eigenlijk ook de voordelen van thuiswerken in te zien. Mits de nodige discipline en de juiste tooling is het zeker productief en aangenaam werken en het wegvallen van de saaie dagelijkse autoritten neem ik er met plezier bij. Contact houden met de collega’s lukt ook aardig, maar dan liefst wel met audio én video aan. Dat maakt een meeting levendiger en echter, zonder dat non-verbale communicatie verloren gaat.
 

Als Director en Manager heb ik uiteraard ook de rol om mijn team aan te sporen en op te volgen. Ik kan ze veel vertrouwen geven, aangezien ze hun Outlook agenda live en zelfs op voorhand invullen. We zien elkaar in meetings om de 2 à 3 dagen, maar hebben ook wekelijks een specifieke Teammeeting om even te overlopen waar iedereen mee bezig is. Leuk om te zien dat iedereen steeds verantwoordelijk en productief bezig is!
 

Voor de volgende weken staan er een aantal workshops in het kader van een strategisch project op de agenda. Ik ben erg benieuwd wat dat gaat brengen - collega architectuur consultants hebben daar een pak ervaring mee, maar voor mij is het helemaal nieuw. Ik deel mijn ervaring nadien graag in een volgende blogpost … Tot dan en take care!

 

Geschreven door Joachim Vanden Brande, Directeur Marketing, Innovation & Technology bij AXI

Stuur ons uw reactie


We laten ons graag inspireren