Hybrid cloud: de toekomst van flexibele en kostenbewuste IT?
09/01/2025

Hybrid cloud: de toekomst van flexibele en kostenbewuste IT?

Jarenlang maakten we een ware gold rush mee naar de cloud. Iedereen wilde gebruik maken van de schaalbaarheid en schijnbaar onbeperkte resources die public cloud providers ons beloofden. Maar net zoals bij de Amerikaanse goudzoekers uit de 19de eeuw bleek al snel dat het niet al goud is dat blinkt.  

 

Naast ontegensprekelijke voordelen brengt de public cloud ook nadelen met zich mee, waarvan het vaak onvoorspelbare en oplopende prijskaartje misschien nog het meest in het oog springt. In reactie hierop winnen alternatieven zoals de private cloud en de hybrid cloud steeds meer terrein als aantrekkelijke opties. 

Migreren naar de cloud was jarenlang de mantra van bedrijven met groeiambitie. De redenen hiervoor waren duidelijk:  

 

  • In de cloud kunt u IT-resources snel op- en afschalen afhankelijk van de vraag. 

  • In tegenstelling tot on-premises infrastructuur heeft u voor de public cloud geen hoge initiële hardware-investeringen nodig. 

  • Public cloud providers bieden vaak automatische back-ups en replicatie van data naar verschillende regio’s, wat bijdraagt aan betere disaster recovery en minder downtime. 

  • Een cloud provider zorgt voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur. Zo kan het IT-team zich meer bezighouden met strategische taken in plaats van het dagelijks operationele.   

  • Een cloud platform is altijd up-to-date: u hebt altijd toegang tot de nieuwste functies zonder dat u zelf hoeft te upgraden. 

De nadelen van de public cloud  

 

De voordelen van de public cloud mogen dan al gemeengoed zijn, de mogelijke nadelen ervan zijn veel minder gekend. We zetten er een paar op een rij.  

 

Verborgen of onverwachte kosten  

In de cloud kunt u dan wel makkelijk schalen, maar de kosten lopen vaak onverwacht hoog op, bijvoorbeeld als de vraag naar resources snel stijgt. De kosten van dataopslag op lange termijn stapelen zich ook vaak op, zeker in sectoren als de zorg of telecom, waar dataretentie wettelijk verplicht is.  

 

Ook extra diensten, zoals backups, machine learning, of managed services, kunnen duur aangerekend worden. Tot slot rekenen sommige cloud providers vertrekkosten aan wanneer u data uit de cloud wil migereren.  

 

Security en compliance  

Voor sectoren die een strenge gegevensbeveiliging vragen, zoals de zorg, kan het beheer van data in de cloud risico’s met zich meebrengen. Public cloud providers garanderen dan wel een veilige infrastructuur, maar veel aspecten van security en compliance blijven toch de verantwoordelijkheid van de klant.  

 

Bij een public cloud provider heeft u vaak ook minder controle over de lokalisatie van uw data, wat tot compliance risico’s kan leiden (bv. voor GDPR). 

 

Vendor lock-in  

Bij een public cloud provider kan uworganisatie sterk afhankelijk worden van één aanbieder, wat overstappen naar een andere provider moeilijker maakt en kosten verhoogt. Dat komt doordat elke provider unieke technologieën en services biedt die moeilijk te migreren zijn naar andere platformen, waardoor u als organisatie beperkt bent in uw keuzevrijheid en flexibiliteit. 

Alternatieven voor de public cloud  

 

De public cloud heeft uiteraard nog altijd zijn plaats. Maar nu we wijzer zijn over de nadelen ervan, heeft het zin om over alternatieven na te denken.  

 

On-premises datacenter 

In een aantal sectoren, waar security en controle over data van groot belang zijn, zoals healthcare of finance, is een on-premise datacenter een valabele optie. Ook voor bedrijven met vaste, voorspelbare workloads kunnen on-premise oplossingen kostenefficiënter zijn op lange termijn.  

 

On-premise datacenters zijn minder interessant voor organisaties die snel willen opschalen, gebruik willen maken van de laatste nieuwe technologie, of die geen resources of IT-team hebben om zelf hun infrastructuur te beheren.  

 

Private cloud  

 

Een private cloud is een dedicated set van systemen, virtuele machines of services, die gebruik maken van gedeelde infrastructuur in een datacenter van of beheerd door een Managed Service Provider (MSP). In tegenstelling tot on-premise infrastructuur, die volledig op locatie wordt beheerd en onderhouden, biedt een private cloud meer flexibiliteit en schaalbaarheid door gebruik van cloudtechnologie.  

 

Een private cloud biedt dezelfde voordelen als een public cloud, zoals virtualisatie, automatisering, en een pay-as-you-use model. Het belangrijkste verschil is dat u meer controle heeft over data en beveiliging omwille van uw directe relatie met de partij die de infrastructuur beheert. 

Hybrid cloud  

 

Zoals de naam doet vermoeden is een hybrid cloud niet zozeer één type omgeving, wel een mix van omgevingen. Met een hybrid cloud combineert u namelijk private en public cloud services met on-premise oplossingen. Organisaties die een hybrid cloud strategie hanteren, bewaren hun kritische data en applicaties meestal on-premise of in een private cloud. Tegelijkertijd profiteren ze van de uitgebreide resources en schaalbaarheid van een public cloud voor het verwerken van minder gevoelige gegevens en applicaties. 

 

Een hybrid cloud omgeving ziet er voor iedere organisatie anders uit. Het belangrijkste is om uw aanpak aan te passen aan de specifieke behoeften van uw organisatie: zet flexibiliteit van de publieke cloud in wanneer dat nodig is, benut de kostenvoordelen van de private cloud voor kritieke diensten. 

Samen met AXI naar de hybrid cloud  

 

Ziet u ook voordelen in een hybrid cloud aanpak voor uw organisatie? AXI biedt maatwerkoplossingen die de kracht van private en public cloud combineren, zodat u kunt schalen wanneer dat nodig is zonder toegevingen te doen aan security of kostenbeheersing. Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen bij een succesvolle transitie naar de hybrid cloud.