AXI & Vlerick - Ecosysteem denken en werken binnen de overheid: verhalen uit de praktijk

On-demand webinarreeks

Op dinsdag 15 december 2020 lieten AXI & Vlerick enkele digital leaders uit de brede overheidssector aan het woord over de kracht van denken en werken in ecosystemen. Naast theoretische principes en onze visies kwamen ook tastbare tips en do's & don'ts aan bod aan de hand van concrete uitdagingen.

Ontdek de sprekers en bekijk de on-demand sessies
Header logo

Hoe en waarom denken en werken in ecosystemen?

 

De voorbije jaren werd binnen de beweging van digitale transformatie al te vaak gedweept met het concept 'ecosystemen' als een kijk op de wereld en/of als een potentieel bedrijfsmodel. Net dankzij digitale technologieën is het mogelijk geworden om ontbrekende capaciteiten en middelen op te sporen en efficiënt in te zetten.

 

Vaak wordt gedacht aan succesvolle ecosysteem platformen zoals Bol, Uber, Amazon en Apple. Maar ook publieke organisaties stellen zich steeds meer open naar partners binnen en buiten de overheidssector om de burger een efficiënte en digitale dienstverlening te garanderen. Gekende projecten zijn ‘smart city’ en ‘government as a platform’, platformen die ook in België steeds meer aan populariteit winnen.

 

Het onderzoek van AXI & Vlerick is er op gericht om het denken en werken in ecosystemen binnen de overheidscontext tastbaar te maken:

  • Door het concept aan te pakken als een organisationele uitdaging die gedragen wordt door het management; eerder dan een puur technologisch vraagstuk
  • door bloot te leggen welke mechanismen schuilgaan achter een succesvolle ecosysteemwerking
  • door toe te lichten op welke manier ecosystemen opgezet kunnen worden.

Bekijk de sessies van onze sprekers nu on-demand

Afbeelding
Foto van Aline Muylaert

Hoe representatieve inspraak van burgers organiseren?

Aline Muylaert is Co-Founder van CitizenLab, een e- democratieplatform dat overheden in staat stelt hun burgers rechtstreeks inspraak te geven in het beleid en werd in 2018 bekroond als Forbes 30 Under 30 Europe.

Bekijk hier de on-demand sessie
Afbeelding
Foto van Philip Rogiers

Digitaal overheidstalent mobiliseren overheen de grenzen van departementen

Dr. Philip Rogiers is post-doctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. In het kader van zijn doctoraal onderzoek in de context van de overheid bestudeerde Philip de toekomst van human resource platformen.

Bekijk hier de on-demand sessie
Afbeelding
Foto van Bart Rosseau

Meer doen als digitale stad: data, innovatie, digitalisering en sterke ecosystemen

In het kader van het toekomstbeleid van de Stad Gent zet Bart Rosseau als Data en Informatie Manager bij Stad Gent zijn vleugels onder de verschillende initiatieven rond data, innovatie en digitalisering.

Bekijk hier de on-demand sessie