Volg bergbeklimmer Niels Jespers op de voet

MVO
05 november 2019
Avonturier en bergbeklimmer Niels Jespers gaat de K2 beklimmen. De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld maar wel de moeilijkste om te beklimmen. AXI sponsort Niels.

Lees hier de WhatsApp berichtjes die we van Niels ontvangen

Vrijdag 26 juli 2019:

Na 5 dagen wachten, is mijn bagage toegekomen in Skardu. Straks een ritje van 24u naar Islamabad. En dan direct naar de luchthaven. Zondag 28 juli om 13u30 land ik in Zaventem. En dan is het Pakistaanse avontuur echt voorbij. Met nog een klein staartje: maandag ga ik naar een echte dokter in Bonheiden die gespecialiseerd is in bevriezingen. Nog even afwachten wat hij zegt.

Ik neem deze laatste gelegenheid om iedereen nog eens te bedanken voor het meeleven en de steun. Zeker ook bedankt aan Paul Peeters van AXI en Guy Hendrickx van ABC Groep om deze expeditie mee mogelijk te maken. En Rab Equipment en K2 (dé winkel) voor alle materialen. En Kris Vangeel om een echte basecamp manager te zijn met veel geduld. Merci!

Maandag 22 juli 2019:

Nog even afwachten hoe de overblijvers het er de komende dagen vanaf zullen brengen. Als ze boven geraken, zal ik het toch nog even moeilijk hebben.

De klim naar de K2 werd abrupt beëindigd

Zo jammer. Door een koudeletsel van de huid kan Niels zijn klim onmogelijk verderzetten. Bekijk in onderstaande video waarom er een einde is gekomen aan zijn persoonlijke missie.

Zondag 21 juli 2019:

Met grote spijt in het hart moet ik hier aankondigen dan mijn K2 expeditie erop zit. Mijn rechter grote teen heeft een kleine bevriezing opgelopen. Waarschijnlijk geneest die bijna volledig, als ik hem goed behandel. En dat betekent niet meer naar boven klimmen. Ook de trektocht naar beneden wordt afgeraden door twee dokters in base camp. Hopelijk kunnen we vandaag met de helicopter naar beneden. Enorm bedankt voor alle aanmoedigingen hier! Die steun en het medeleven met deze uitdaging was fantastisch.

Vrijdag 19 juli 2019

Bij de eerste schrijft hij:
Onder die serac is de bottleneck, moet er getraverseerd worden. Daar zijn ze nog niet voorbij. De echte reden is moeilijk te achterhalen: 1,4m suikersneeuw, te ijzig, te veel lawine gevaar erboven, niet genoeg Summit fee, pro forma summit push Om de commerciële expedities naar huis te laten gaan. Er gaat veel de ronde.

En bij de tweede: opnieuw voor mijn sponsors. Bij mijn volgende tocht naar kamp 4 zorg ik dat de berg er ook opstaat ?

Donderdag 18 juli 2019:

Na Drie uur en 200 hm kwam de hele bende (25 man) naar beneden. Het vooruitgeschoven fixing team geraakte gisteren avond niet door de ijzige bottleneck. Het was een gokje. Ik vermoed dat deze trip een zeer langgerekte acclimatisatie zal zijn. Eerst een beetje rusten en dan beslissen wat we gaan doen (bepert gasw eten en grote hoogte lachen er niet mee)

Ik vermoed dat ik de tracker in C4 heb laten liggen. Maar alleszins: we zijn op weg naar BC. Later meer.

Hussein en ik zijn weer ik BC. Nu begint de mentale uitdaging. Proberen uit 10 bronnen de nuttige info te verzamelen. Iedereen zijn weerbericht vergelijken met dat van jou. Achterliggende agenda's eruit filteren...
Voor nu: alles goed. Ik voel me relatief best goed na 2 nachten op 7700m. De noodles voor lunch heb ik wel moeten opwarmen voor dinner om onze gemeenschappelijke portie niet te moeten weg gooien. Komende dagen intensief rusten, en dan afwachten of deze toppoging (tot 7900m), een positief effect zal hebben.

Dinsdag 16 juli 2019:

Uiteindelijk zijn we met veel moeite vandaag om 18u30 in C4 (7700m) geraakt. We zijn pas tegen 7u30 vertrokken op 6900m dus laat en een lange dag. Daardoor kunnen we zometeen na twee uur sneeuw smelten vertrekken naar de top of over 24u +2 u. He zal dat laatste worden wrsl. Kijken hoe we de inspanning en herstel op deze hoogte verteren.

Maandag 15 juli 2019:

Ik kan weinig zeggen over plannen, aangezien die dan onmiddelijk veranderen. Maar we zitten nog op ons schema: morgen 16 juli willen we C4 bereiken. Dat is een hele lange trip. We moeten daar op tijd zien te geraken, want dezelfde avond is het Summit push. Maar er is redelijk veel sneeuw aan't vallen, dus is het wel een risico om bij de eerste golf te zitten. Als het fixing team er niet doorgeraakt, wij zeker niet. Straks tussen 12u en 12u30 nog een korte update vanop de berg op Radio2 - Antwerpen.

Niels aan het woord

Zondag 14 juli 2019:

Niels heeft C3 vlot bereikt. Ze slapen er vannacht en morgen zet hij door naar het hogere C3+. Alles gaat goed met hem. Er zijn kleinere problemen met een gasvuurtje dat niet goed werkt, maar dat wordt opgelost. Morgen komt een ijzersterke Tsjech hen vervoegen en die brengt het reservevuurtje van Niels mee. En zelfs op deze hoogte blijft hij attent voor zijn sponsors. De stickers op zijn helm lossen, maar ook de reserve stickers komen morgen mee naar C3. 

Wat nervositeit is er omdat zijn klimmakker van nanga parbat vorig jaar wil aansluiten, maar niet sterk genoeg is voor Niels en Hussein (klimmakker van dit jaar). Hij is niet voldoende geacclimatiseerd en is totaal niet zelfvoorzienend en wil beroep doen op Niels en Hussein. 
Verder ook wat problemen met de satelliettelefoon. Dus we hopen dat hij berichten kan blijven sturen hogerop de berg.

Zaterdag 13 juli 2019:

Hussein en ik zijn goed aangekomen in C2. Gisteren eindelijk bevestiging dat enkele Sherpa's van Maddison mountaineering tot C4 hebben gefixt. Nu zij naar beneden zijn, en de andere Cesen's nog wat wachten hebben we de route voor ons alleen! Morgen haalt nog een Tsjech ons in in C3, en maandag komt Adrian Ballinger ons nog bezoeken op onze rustdag in C3. Ondertussen horen we via de radio dat op Abruzzi de troepen oprukken voor hun Summit push en dat ze morgen al boven C4 zullen fixen. Dit klinkt allemaal redelijk perfect. Het kan nu alleen nog aan mezelf liggen als het niet lukt. Goede vooruitzichten!

Vrijdag 12 juli 2019:

Merci voor de bemoedigende woorden. Ik heb sinds gisteren wel wat schrik van de hoogte. Te veel verhalen hier in BC. Als de sneeuw te veel poeder is geraak je er niet door. Als het te ijzig is wordt het vermoeiend. Van die goeie getransformeerde sneeuw, die niet dieper dan de enkels inzakt is ideaal ? In alle andere gevallen heb je mankracht op zuurstof nodig om het spoor te leggen. Nogmaals bedankt voor je steun! Echt fantastisch.

Maak kennis met de kookploeg op K2

Woensdag 10 juli 2019:

Rustdag in het basiskamp van K2. Mijn klimpartner Hussein en ik hebben gisteren onze acclimatisatie afgerond. We hebben 2 nachten in C3 (6900m) geslapen. Dat zou genoeg moeten zijn. De touwen naar kamp 4 (7900m) hangen klaar (Abruzzi) of toch bijna (Cesen). Maar niemand durft zonder zuurstof te checken hoe de sneeuw is boven C4. We hebben maar 1 poging en dat moet de goeie zijn. Nu moet het geduld en het hoofd, nog even de goesting en het lichaam in bedwang houden. Buiten een keelpijntje van de droge lucht, voel ik me 100% klaar om de grootste fysieke en mentale uitdaging van mijn leven aan te gaan.

Maandag 8 juli 2019:

Niels laat nog weten dat hij vandaag in kamp 3 blijft. Alles gaat prima. Morgen daalt hij af naar het basiskamp en neemt dan 3 rustdagen. Nog wat weetjes:
Het weer blijft uitzonderlijk goed. Dat weten we nu tot zondag al. We hopen ook voor goed weer volgende week want dan zou in principe hogerop de berg gegaan worden. 
Niels zet zich super in om heel goed te eten. (Voor wie daar moest aan twijfelen ??). Het is bijna machinaal. Daarbij verzorgt hij ook zijn Iraanse klimmaat en ziet dat die ook op 7000m nog 3 keer per dag eet. Wat voor vele niet evident is. 
Hij schrijft erbij "om 17u genieten we van ons dinner net voor de zon achter de horizon verdwijnt. Dan gaat de diepvriezer open en is het tijd om in de slaapzak en tent te kruipen."

Zondag 7 juli 2019:

Deze ochtend zijn we om 6u vertrokken uit C2 (zoals je kan zien op de live tracker via www.nielsjespers.be). Tegen 10u waren we in C3 (6900m, 200m hoger is er ook nog een mogelijkheid, maar de touwen zijn maar gefixt, en iedereen maakt hier zijn C3). Na twee uur ijs hakken hadden we een acceptabele plek voor de tent. De rest van de dag proberen te rusten, al kost elke beweging serieus wat moeite. We blijven minstens 1 nacht hier. Morgen zien hoe we ons voelen en dan beslissen of we afdalen of nog een dag blijven.

Merci voor al het enthousiasme! Nu nog een keer naar beneden en dan wachten op de summit push. Over 10-tal dagen, inch'Allah.

Zaterdag 6 juli 2019:

Zo ver, zo goed. Net om 9u C2 gehaald. Om 4u vertrokken en gebruik gemaakt van de frisse ochtend vooraleer de zon er genadeloos op inhakt. De rest van de dag rust en morgen naar C3!

Donderdag 4 juli 2019:

Ondertussen is het weer is hier ongelooflijk goed. Dat staat ik geen enkel verslag over K2 dat dat ook kan. Normaal gaan we morgen richting C2, vandaag zijn ze C3 aan't fixen, dus als alles meezit slapen we overmorgen in C3 en zit onze acclimatisatie er op. inch'Allah.

Zondag 30 juni 2019

Derde dag BC. Hey is even wachten op de beslissing van Mingma Sherpa en het Imagine Nepal team. Ze willen voor Cesen route gaan, maar hebben maar 2200m touw. Dus ze moeten nog 1 team overtuigen om voor Cesen te gaan. Als dat lukt, heb ik meer zin om voor die route te gaan, omdat daar minder volk op zal zitten. Ik word wel wat ongeduldig, aangezien het weer nu top is: geen wind en wisselend zon en bewolkt.

Vrijdag 28 juni 2019

Vandaag zijn we na 7 dagen nomadisch bestaan op de Baltoro gletsjer, aangekomen in K2 BC! We hebben al bij al heel goede omstandigheden gekend: nooit echt natgeregend, nooit vastgezeten in de sneeuw zoals de meeste vroegere groepen, dragers die de kampen steeds hebben bereikt. Nog even afwachten of mijn laatste stuk bagage vandaag toekomt. Mijn 3-persoonstent ligt alvast goed vol met alle dons die ik mee heb. Vanavond en morgen een inforondje bij de andere groepen, en dan plannen maken voor komende dagen.

Woensdag 26 juni 2019

Hoi, de hebben net de vierde etappe van de trektocht afgerond. Nog twee te gaan. We zitten in Goro II, een relatieve vlakte in het midden van de Baltoro gletsjer. We moeten morgen anderhalve doen, omdat we rechtstreeks naar Broad Peak BC moeten, want op Concordia ligt te veel sneeuw. Verder nog niet veel positief nieuws van hogerop. Gasherbrum BC is nog niet bereikt wegens te veel sneeuw, de Japanners die als eerste dit seizoen op K2 zaten zijn naar huis omdat hun C2 op de Cesen-route is weggevaagd door een lawine...
Verder is het heel leuk met veel gelijkgestemden op deze gletsjer rond te lopen. Overal zijn wel interessante verhalen te rapen. Ondertussen begint de 20kg rugzak als een deel van mezelf te voelen. Dus dat zit goed. Hopelijk geraken we morgen in Broad Peak BC.

Maandag 24 juni 2019

Hoi, het is een regenachtige dag in Paiju. Rustdag voor een lange trektocht naar Urdukas. Alles goed hier. We zitten in BC met Adrian Ballinger en kompanen. Je kan ook onze bewegingen volgen via zijn Instagram. De gesprekken zijn interessant, en wat ons nu het meest bezig houdt is de drukte op de berg. Alvast speculeren over oplossingen voor dat probleem: missschien een andere route, misschien C1 overslaan... Proberen het hoofd koel te houden en de problemen oplossen wanneer ze zich voordoen.

Check hier het Instagram account van Adrian Ballinger

Donderdag 20 juni 2019

Hoi, hierbij nog een laatste update vanuit de bewoonde wereld, Skardu. Morgen, inch'Allah, vertrekken we naar Askole met de auto, en vanaf vrijdag begint de tocht te voet. 
Het hotel is ondertussen volgestroomd met klimmers allerhande: jong, oud, meer of minder 8000-ders op de teller, van zowat alle landen die je je kan voorstellen. Ze komen voor Broad Peak, K2 en Gasherbrum. Het is meteen ook het drukste jaar op K2 ooit: 160 permits + 40-tal Sherpa's en Pakistaanse high altitude porters (HAP's).
Ik maak me wel wat zorgen over de drukte, maar ben ook gerustgesteld door een Italiaan die in 2007 K2 beklom. Als de sneeuw niet te hard is, zou het in de buurt van C1 wel mogelijk moeten zijn om een platform te graven voor de tent, en de andere kampen zouden voldoende plaats hebben.
Het lijkt erop dat ik weer de foute keuze heb gemaakt qua lokale outfitter: deze keer heeft die van vorig jaar een mooi eigen groepje op de been gebracht, terwijl die van mij vooral 2 grote zelfstandige groepen ondersteunt, en enkel Kris en ik, en Hussein (uit Iran) als individuele inschrijvingen heeft. Een zekere Adrian Ballinger zit ook op dezelfde permit, maar zou toch een apart eettentje krijgen met zijn groepje van 6. We zullen zien hoe dat verder loopt. Ik maak me er alvast minder zorgen over dan vorig jaar.
Verder ligt er heel veel sneeuw op Concordia, de plaats waar de grote gletsjers van de 8000-ders samenstromen. Dat vormt een probleem voor de dragers die geen deftige uitrusting hebben om in die omstandigheden hun werk te doen. Het team van Mike Horn zou maar net het BC hebben bereikt, terwijl zij al 2 weken geleden zijn vertrokken! Goed dat ik nog wat training en sightseeing heb gedaan ondertussen. Maar volgens het scherpe oog van Mike, zou op de berg zelf eerder weinig sneeuw liggen, wat best goed is voor een voorspoedige klim. To be continued...

Dinsdag 11 juni 2019

Moe maar voldaan ben ik terug in Skardu. Het zijn een paar stevige dagen geweest. Het is een beetje spijtig dat ik de top van Khusargang niet gehaald heb. Heupdiepe sneeuw en vingers die maar niet warm wilden worden, hebben me doen terugkeren. Maar ik ben wel tevreden van de acclimatistie. Twee nachten op 5700m zullen later nog van pas komen.
Ik ben toch weer ontroerd door de gastvrijheid van de mensen in het dorp Sildi. Ik verbleef bij de familie van Nawaz Shigari. Ik mocht in hun 'voorste kamerke' verblijven: de mooie kamer, die enkel voor gasten is ingericht. En goede dag zeggen op straat was voor Ali genoeg om me voor thee binnen te vragen. Ik vroeg me terloops af hoeveel Ali's ik in Belgiëal thee heb aangeboden.
Ik heb nog 7 dagen voor de andere trekkers en klimmers van Lela Peak Expeditions in Skardu aankomen. Eerst een dagje rust, en daarna enkele dagen naar Deosai National Park.

Wil je nog meer weten over de avonturen van Niels Jespers?